Otevřeně o našem pokladu – Blaťáckém zlatu

Mezi nejzlatavější poklady Madety bezesporu patří Blaťácké zlato. Jako jediná mlékárna jej vyrábí již 80. rokem, což jeho cennost jen potvrzuje.

 

Rádi bychom mu proto dali prostor a řekli vám o něm více. Takže: „Blaťácké zlato raději k vínu, nebo na chleba?“ Řekněte nám, jak si jej vychutnáváte nejraději vy ;-)

 

Dle Pavly Kuthanové, vedoucí výrobního oddělení závodu Planá nad Lužnicí, je s chlebem dobré, ale s vínem ještě lepší. Ale čím vším si mléko musí projít, aby se z něj stalo to chutné „zlato“? Nejprve projde šetrnou pasterací, aby byly zničeny nežádoucí mikroorganizmy. A následně putuje do výrobníku.

Poté je mléko zaočkováno mlékařskými kulturami. Ty obsahují různé druhy bakterií, které jsou důležité pro zrání sýra. Pro každý typ sýra jsou přitom určeny různé druhy bakterií.

Posléze nadávkujeme syřidlo, které způsobí, že se z mléka začne vytvářet pevný gel. Mícháním a krájením se gel rozpadne na sýrové zrno a uvolní se syrovátka. Po tomto kroku dochází k přípravě sýřeniny na formování. V tu samou chvíli se také přidávají oblíbené příchutě – pepř nebo vlašské ořechy. Bochník sýru vznikne tak, že se sýrové zrno naplní do forem, které se naskládají na sebe a poté se ručně otáčí, aby odtekla syrovátka.

Pak sýry paříme v takzvané „sauně“, v níž odpočívají do druhého dne. Následuje „lázeň“ v přírodním barvivu, nasolení a také dlouhé zrání, kdy sýry získávají svoji typickou chuť. Blaťácké zlato zraje minimálně šest týdnů. Chvíli si na něj počkáte, ale ono se vyplatí si počkat :-)

Madeta. Tak chutná sýr.