Otevřeně o Romaduru

Romadur je sýr zrající pod mazem. Charakteristická je pro něj typická pikantní vůně a chuť. Ten náš k vám putuje z jindřichohra­deckého závodu Madety. A víte, jak se mnohými milovaný a zároveň jinými neoblíbené „vyvoněný“ Romadur vyrábí? Čtěte dále.

Stejně jako u všech našich produktů musí být i u Romaduru nejprve zkontrolována kvalita mléka. Mléko o tučnosti 2,6 % je ošetřeno pasterací a následně napuštěno do výrobních van. Do mléka jsou přidány mlékařské kultury a syřidlo, díky čemuž mléko prokysává a vytváří sýřeninu. Tu je pak nutné nakrájet, promíchat a vytužit. Krájení a míchání se dělá ručně a je to vskutku umění, pro než musejí mít sýraři cit a praxi. Někteří mistři u nás tímto způsobem hýčkají Romadur už i čtyřicet let.

Když svoji práci se sýrařskými harfami dokončí, odpustí se syrovátka a vzniklé sýrové zrno se přečerpá na odkapní pás, kde se formuje do připravených tvořítek. Štosy s tvořítky se automaticky pohybují a v pravidelných intervalech se obracejí na odkapní dráze, aby odkapala i zbývající syrovátka.

Pak přichází na řadu solná lázeň a odvoz sýrů do zracích sklepů. Romadur zraje zhruba 14 dní a během nich si pobude v kvasném, zracím i chladném sklepě. V kvasném sklepě jsou sýry ošetřeny kvasinkovou kulturou, díky které je jejich povrch připraven pro růst mazové kultury. Právě tak získá Romadur svoji typickou barvu a hlavně svou pikantní vůni a chuť. Mazová kultura je nanášena v průběhu zrání pětkrát až šestkrát. Pak už jen zabalit, abyste si Romadur mohli vychutnat také vy, naši zákazníci.

Pro ty, kteří rádi experimentují, jsou připravené ochucené varianty s chilli nebo s česnekem a bylinkami. Sledujte také naše facebookové profily, na kterých se můžete inspirovat netradičními tipy nebo způsoby servírování našich sýrů.

Madeta. Tak chutná sýr. A zrovna Romadur pro vás s láskou a péčí vyrábíme už více než 40 let.